Динамична Класическа Хатха – Раджа Йога

В този клас ще се запознаете с класическите принци за опознаване на тялото, с основните задължителни асани за оздравяването му и освобождаването на енергийните блокажи в него. Поставя се акцент на осъзнаването на процесите в тялото ни докато влизаме, задържаме и излизаме от дадена поза. Учим се да присъстваме, когато правим асаните, а не да изпълняваме механични движения. Постепенно с всеки следващ клас работата ни с тялото започва да прилича все повече на танц, следвайки плавния и нежен преход от поза в поза, всеки в неговия си ритъм, без насилие и с ясната мисъл какво правим.

Във всяка практика се учим да дишаме осъзнато. Стремим се да дишаме правилно в позите, научаваме се и на всички дихателни практики и бандхи (заключвания), които древните учители са ни завещали, за да овладеем най– голямата сила, която влива живота- дъхът. Във всяка практика присъства и оздравителната сила на звука чрез мантрите, които пеем и заучаваме.

Този клас е не само хатха, той е и раджа йога, защото е насочен към идеята да се докосне и промени състоянието на ума, така че да станем осъзнати за „вритите” ( различните състояния, игри на ума), които всъщност ни ограничават. Крайната цел е да изживеем целия блясък на нашето съзнание.

На финала на този клас се достига до усещането на състояние на безтелесност и покой, в което просто да се любуваш на усещането да бъдеш. Крайната цел е приемане и преминаване ограниченията на тялото и ума, приемане на миналото и настоящето, разтваряне за всички потенциали, стаени в нас.

  • Преподавателите по класическа Хата- Раджа йога са Кристиана и Стоян. Вижте техния съвместен клас Шива и Шакти йога тук.

Кристиана казава за себе си: “ За мен има само един вид практика йога– такава, която те връща в теб, която те води към осъзнаването и познаването на твоето тяло като храм на духа ти, която те учи да познаваш потока на дъха, на прана в теб, която те насърчава да се сприятелиш с ума си и те разтваря до безкрайността.”

“ Йога е път към нас самите, към изкачване на вътрешния ни Еверест. Път към щастие и свобода.” – казва Стоян

Оставете Коментар