КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ГЪРДИТЕ СИ И ЗАЩО?

/Рубрика „Здраве за жената“/

Автори: Пролетина Стоянова и Десислава Атанасова

Наша задача като жени е да се учим малко по малко, да уважаваме себе си и своето тяло. А знаем ли как?

Обръщаме ли достатъчно внимание на гърдите си? Ежедневно полагаме грижи за лицето си, косата и ноктите си, за краката и ръцете си, ходим на масажи или спортни занимания, за да поддържаме красиви и гладки бедра и стегнат корем. А какво правим за тази толкова важна част от нашето тяло? Пристягаме я в сутиен, за да сме доволни от формата й… а точно това се оказва, че е във вреда на здравето на гърдите, а и на цялото тяло. Металните банели ограничават движението на лимфния, кръвния и енергийния поток. Това благоприятства застояването на отпадни вещества, поява на фиброзни бучки и кисти, възпаления и дискомфорт.

Независимо дали гърдите ни са малки или големи, стегнати или отпуснати, дали имаме импланти или мастектомия, всяка гръд е прекрасна. Нашите гърди са извор на живот и наслада, както за нас, така и за другите и трябва да бъдат възприемани като такива. В общественото мислене гърдите присъстват като средство за изхранване на новородените деца и като сексуален атрибут. Въпреки че са и двете, те са и много повече от това. Гърдите прилежат към зоната от тялото, която се ръководи от сърдечната чакра, наречена на санскрит “ неприкосновена” или Аnahata. Тя е мостът между земното и духовното в нашето тяло и би следвало до нея да не се докосва нищо замърсено. За съжаление чувства като тъга, завист, ревност, злоба, мъст се утаяват в тази чакра и изключително силно замърсяват енергийно, а оттам и физически зоната на гърдите. А самите те са тясно свързани със сърцето – всичко, което преживяваме със силна емоция, независимо дали негативна или позитивна, и задържаме в себе си, има потенциала да се „запечата“ в гръдната тъкан. Затова част от грижите за здравето на гърдите ни е да не задържаме и потискаме чувствата си, а да ги изразяваме спокойно и с любов, да прощаваме на себе си и другите.

Какво практически можем да направим за здравето и състоянието на гърдите си:

 • Движение и упражнения:

Не се страхувайте да се потите. Редовните спортни и енергийни упражнения за четвърта чакра  Анахата и доста от класическите йога пози са истински лек за гърдите ни. Можете да ги правите и в удобната атмосфера на собствения си дом. Те помагат за детоксикацията на тялото, включително намаляват количеството на естрогена, чийто излишък влияе неблагоприятно на здравето на гърдите. Откажете се от употребата на дезодоранти, съдържащи алуминиеви съединения, потискащи изпотяването. Има много данни, които свързват тези вещества с най- сериозните заболявания на женската гърда.

Страховете ни се акумулират в областта на първа чакра Муладхара. Нейното редовно  балансиране чрез дишане, специални смеси от етерични масла, както и специфични упражнения и медитация за този център могат да изчистят складираните страхове и да отключат живот, свободен от тревога и самосъботиращи мисли.

 • Пълноценен хранителен режим и редовна детоскикация:

Съобразете храненето си– избягвайте храни, богати на преработени въглехидрати. Високо-гликемичната диета е доказан рисков фактор за заболявания на гърдите. Приемайте подходящи хранителни добавки, богати на антиоксиданти, включително витамините С, Е, В-комплекс, D, бета- каротин. Антиоксидантите помагат на клетките в гръдната тъкан да се борят с възпалителните процеси на клетъчно ниво, което е чудесна профилактика за всякакви заболявания на тази нежна тъкан. Осигурете си редовно прочистване на тялото от отпадни вещества. Ние предпочитаме да ползваме смлени на прах български билки и суперхрани, които не се варят на чай, а се приемат с малко вода ежедневно. Този метод е мек и доста лесен за забързания градски живот. Не е нужно да постъпваме в скъпи клиники, да плащаме солидни суми  за престой там или за диагностика, която така или иначе ще удостовери, че тялото ни има нужда от рестарт.

Грижете се за състоянието и на черния си дроб. Негова задача е да елиминира от тялото ни излишните количества естроген, като по този начин благоприятства здравето на гръдната тъкан. 

 • Масаж и самомасаж:

Упражненията са жизненоважни за здравето на цялото тяло и също толкова важни за здравето на гърдите. Масажът и самомасажът на гърдите намаляват болката, възпалението, бучките, кистите и фиброкистозната тъкан, облекчават предменструалните симптоми, отразяват се благоприятно и на страха от усложнения, свързан с тези състояния. Масажът на гърдите освобождава хормона окситоцин (хормонът на любовта) – специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, който успокоява мозъка и създава чувство на щастие и удовлетвореност. Той е основен двигател в борбата с депресията, мощно собствено средство на организма срещу болката и възпаленията – облекчава спазми, предменструален синдром, мускулни болки, главоболие, благоприятства също така и храносмилането.

Масажните движения при гръдния масаж и самомасаж подпомагат лимфната система да транспортира токсини, отпадни вещества, вируси, бактерии от гръдната тъкан към лимфните възли, където те да се преработят. Лимфните възли действат като филтри, разположени са като перли по лимфните канали. Тъй като лимфната течност се движи бавно, без своя помпа, липсата на движение може сериозно да ограничи нейния поток. Ако лимфният поток е блокиран, лимфната течност се задържа, което е предпоставка за редица състояния, като възпаления, болки, главоболие, умора, депресия, кожни и храносмилателни смущения, лимфен оток и т.н. Основните начини да активираме лимфното движение са именно съкращението на мускулите и мануалната стимулация при масаж и самомасаж.

Самомасажът на гърдите не е нищо сложно. Лесно е да се превърне в ежедневен навик, част от грижата за кожата на лицето или тялото. Разбира се, че трябва да научите движенията от специалист, именно затова организираме семинар с практическа насоченост как се прави самомасаж, кои са етеричните масла, които благоприятстват баланса на хормоните, релаксират гръдите и спомагат за поддържането на деликатната кожа там. Когато докосвате гърдите си, правете го с уважение и грижа, с благодарност, че те са част от вашето тяло. Този масаж е добре да правите със специален продукт, който е съставен само от природни компоненти, без съдържание на парабени и козметични съединения, допълнително интоксикиращи организма ви. Нашият „Божествен крем ЧАКРА“ е сертифициран за българския и европейския пазар продукт, доказано подходящ за употреба дори за бебета и малки деца. Той има обезболяващо и омекотяващо кожата действие, освен това наистина замества цяла торба с медикаменти и различни по естество козметични продукти. Силните отзиви на клиенти за него може да прочетете тук.

Когато извършвате гръдния масаж, обърнете особено внимание на областта под мишниците, където са концентрирани лимфни възли. Внимателният лек натиск там помага на тялото ви да се освободи от токсините, като същевременно се засилва кръвообращението и жизнената енергия. Ако всеки месец проверявате сами гърдите си, не го правете с настройката, че търсите най-лошото, което трябва да откриете и унищожите. Вместо това мислете с вяра за областта на гърдите и сърцето като една съкровена и много специална част от вашето собствено тяло, докато я докосвате с любов и грижа.

Аюрведичният женски масаж, който терапевтите в център „Чакра“ извършват, е чудесна възможност да започнете да полагате грижи за тази толкова важна част от вашето тяло. Масажът е силно терапевтичен и същевременно деликатен, извършва се от жена-терапевт и носи всички онези ползи, за които споменахме, особено ако се прави редовно през определени интервали от време. Повече за женския аюрведичен масаж можете да прочетете тук.

Повече за събитието “ Практически семинар- Самомасаж на гърдите. Ароматни масла, йога, техники за женско здраве.”  вижте тук.

Неговата продължителност ще е 2,5 часа

Дата: 23 февруари (събота) – 14.00- 16.30 ч.

Водещи: Десислава Атанасова и Пролетина Стоянова

Цена: 50 лв

Детайли на събитието:

 • кои техники за Дишане от йога могат да подобрят общото ни здраве и да допринесат за баланс на сърдечната чакра?
 • Кои йога асани и етерични масла са целебни за красотата и превенцията на заболяванията на гърдите? Пози, балансиращи репродуктивната система.
 • Как да си направим лесен самомасаж на гърдите?
 • Как да си направим вода, която действа като антиоксидант?
 • МЕДИТАЦИЯ ‘’ПРОШКА“
 • връзката между емоционалното здраве на жената и здравето на гърдите- СИЛАТА НА ПРОШКАТА!

* Ще презентираме уникалния индийски АЮРВЕДА МАСАЖ ЗА ЖЕНИ, който извършват терапевтите в “Чакра”

 • почерпка за всяка участничка- SAMATA ( аюрведичното златно мялко, което в Чакра почитаме и предпочитаме)
 • носете тефтери, за да запишете ценните моменти. Всяка участничка ще получи печатни материали по темата.
 • томбола за всички участничкиБЕЗПЛАТНА СЕСИЯ АЮРВЕДА МАСАЖ ЗА ЖЕНИ в център Chakra!

Оставете Коментар