Как да намалим стреса? Как да се радваме на живота?

Всички искаме да бъдем щастливи. Но как да го постигнем? И изобщо възможно ли е?
Всички ние имаме дълъг списък с неща, от които вярваме, че се нуждаем, за да бъдем наистина щастливи. Наложени от обществото условия за щастие и благоденствие като успех, богатство, слава, сила, добър външен вид, идеален брак и като прибавим и нашия списък за щастлив живот, щастието започва да изглежда все по-недостижимо. Психолозите занимаващи се с тази тема, доказват, че всички по -горе изброени приоритети довеждащи до пълното щастие са нищо повече от мимолетно усещане.

МИТ: Парите ще ни направят щастливи.

ФАКТ: Няколко независими изследвания показват, че при победителите в лотарията нивото на щастие е по-високо от обичайното в продължение на месец след спечелването на ,,големите пари,, ,след това те отново са толкова щастливи, колкото са били и преди.

МИТ: Трябва да имаме връзка, за да сме щастливи. 

ФАКТ: Ние – не нашият партньор отговаряме за собственото ни щастие. Хората, които не са във връзка, но поддържат смислени приятелства и стремежи, са по-щастливи от хората в неподходящи романтични взаимоотношения.

МИТ: Щастието намалява с възрастта. 

 ФАКТ: Като цяло, възрастните са по-доволни от живота си, по-малко чувствителни към стреса и по-емоционално стабилни. Дори и със загубите, които идват с възрастта, това е най-щастливото време от живота за много хора.
КАК ДА СТАНЕМ ЩАСТЛИВИ?
Съвети от професионалния терапевт Наташа Петрова:
* Научете мозъка си да бъде по-позитивен.
Нашият мозък е ,,кълбо от жици,, които са свързани помежду си и помнят нещата, които не са позитивни. Въпреки че не можем да променим своята природата, можем да обучим мозъка си да помни позитивните неща .Разбира се,че не е нужно да пренебрегвате действителността  или да се преструвате ,че нещата са чудесни, когато не са.Най-важното, което трябва да осъзнаем, е,че да живееш ,съсредоточен върху негативните неща, подхранва нещастието.
* Изразявайте благодарността си.
 Когато сме благодарни за всяко хубаво нещо в живота си и дори за всеки урок, който той ни дава, определено би повишило нивото ни на щастие.
* Живейте СЕГА и се насладете на настоящия момент.
Само така ще се чувствате истински щастливи, спокойни, но и концентрирани върху хубавите неща, които се случват около вас.
Какво можем да променим в себе си?
-Да помагаме на другите
-Да бъдем по-мили и добри
-Да правим това,което обичаме и в което искаме да се развиваме
Не забравяйте – вашето щастие е най-важно!

Оставете Коментар