Какво си пожелах за Коледа тази година?

Тази Коледа не украсих елха, нито подготвих подаръци за под нея. Коледното настроение тази година е тотално мъртво. Неговата сладникавост още дразни въображението ми, което в миналото се давеше от коледни филми, армагани и представи за КОЛЕДАТА- ОНЗИ ВЪРХОВЕН ТЪРЖЕСТВЕН СЕМЕЕН ПИК, в който всички се усмихват щастливо! С неговата кончина си отидоха безвъзвратно и други съществени неща днес, които вероятно въобще не са били истински. Ала благодарение на тази неочаквана за мен загуба, аз отново прозирам няколко силни истини, надзъртащи в полето на мъдростта. Те са крайно невидими за онези, които са „напудрени“ с коледно настроение от главата до петите ( в което няма нищо лошо, даже напротив). Просто, когато не си в настроение, разбираш хилядите останали, които също не са.

Разбираш колко синтетична е еуфорията по празниците, съзирайки тъжни очи на различни хора, щъкащи насам- натам. Самотници без половинки, възрастни хора, изоставени от децата си, деца, изоставени от родителите си, партньори, наранени от „любимите си“, в които са вярвали до последно, но уви… и този път “ удряш на греда“ . Гледаш из града как се лутат безпарични хорица, наблюдаващи лъскави магазини, отрупани с подаръци и лакомства за всеки вкус, можещ да заплати съответната сума.

Не! За мен Коледа никога не е била това, дори и в детските години, когато на празниците винаги ми ставаше тъжно, тъпо и неуместно носталгично.

И днес, за пореден път в живота си, по- силно отвсякога си пожелавам само едно- Бог да възнагради всеки според делата, според вярата му и добротата в сърцето и нека бъде милостив и да отвори неземни пътища за духовни блага, а не за материални дарове ( в които също няма нищо лошо, ала твърде празни са за Духа ни…).

В името на гореспоменатите категории, невъвлечени в коледната еуфория, споделям с Вас една хубава молитва, която казвам от цялото си сърце днес.

Нека тя бъде за най- любимите ми, както и за всички онези, които не могат или не знаят как да се помолят:

“ Господи, Татко Небесен, изпрати ми Духа Си, да ме пази от злини и мрак. Покажи ми светлината Си и пътя, по който Си избрал за мен да крача. Дай любов, прошка и смирение в сърцето ми, където да не горят адските огньове на тъга, гняв, безверие и нечовеколюбие, а да блести единствено твоята Божествена искра.

Дай ми чисти мисли, истинска радост и мъдрост всеки ден, така че да мога да ги дарявам на най- близките ми хора. Замени моето страдание, мъка, болка и съмнения в топлина, мир, вдъхновение и безбрежна ВЯРА, които да ме подкрепят дори и в най- трудните мигове.

Помагай ми, да виждам Твоята Истина, храни душата ми с небесен хляб, така че със Силата Ти да успявам в живота за моето лично благо и за благото на всички. И нека Любовта Ти е моят вечен и най- силен закон!

Защото е твое и царството, и силата и славата сега и завинаги и во веки веков! Амин! “

 

А вие, какво си пожелахте тази Коледа?

Дайте своите коментари и споделете с приятели тази статия! Може да е полезна за много от тях.

Автор:

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Един Коментар

  1. Ангелина Иробалиева
    22 часа ago

    Прекрасно е. Благодаря!

    Reply

Оставете Коментар