ЮМЕЙХО ТЕРАПИЯ

дек.

„Има много начини за ЛЕКУВАНЕ на човешкото тяло, но Юмейхо буквално ИЗЛЕКУВА
човека“ – Мастър Р. Михайлов

Какво представлява Юмейхо терапията и откъде идва?

Юмейхо е изключително прецизна за изпълнение и дълбоко въздействаща източна мануална терапия. Нейната основна цел е да възстанови човешкото тяло и неговата природна жизнена енергия.

Подобно здравословно състояние се постига чрез премахване на:

 • всички напрежения
 • блокажи, най-вече в ставите
 • схващания и изкривявания

Подобни некомфортни състояния, много често са съпроводени с болка и са основна причина за усещане за:

 • напрягане и усещане за скованост
 • ленивост на всички системи в човешкото тяло
 • липса на конфорт и дисбаланс.

Именно това са основните причини за множество заболявания.

Юмейхо се нарича и определя – назовава също така с: Юмейхо масаж, Мануална терапия, “японско чакръкчийство“, японски сух масаж, Божествен ( манастирски масаж). В страната от където идва – Япония, той буквално е еликсир за оздравяване или една от най-добрите методики за превенция за здравето на човека. Специфичното за тази терапия е, че не се използват масажни масла, а се извършва в комфортни за човека свободни, удобни дрехи. Честа практика е юмейхо – терапевта да бъде облечен с кимоно по време на масажа.

Кратка история на Юмейхо

Юмейхо не е просто масаж, а патентована на международно ниво, мануална терапия от Институт по превантивна медицина в Токио, Япония. Нейният основател е д-р Масаюки Сайонджи през 1982г.

Създателят на тази японска лечебна терапия е изучавал и умело е събирал, и съчетал в Юмейхо много, различни древни източни бойни и лечебни китайски.

тибетски изкуства и техники, като „Сиетей – Хо“ TUI-Na, Chzheng (Кемпо), F-Ma, Шиацу, както и други техники за въздействие и оздравяване на човешкото тяло от района на Япония дори и Непал, които датират преди повече от 6000 години.

Тази терапия може да бъде изпълнявана само от сертифициран юмейхо-терапевт, който е лицензиран от Международния институт по превантивна медицина в Токио, Япония, какъвто е и нашия терапевт Мастър Росен Михайлов.

За принципите и философията на Юмейхо масажа

„За да бъде човек балансиран и здрав, трябва да е стъпил здраво на земята и да разпределя тежестта си равномерно на двата крака“ – източна мъдрост.

Това е и много силна основна философия на източните бойни изкуства.

Още преди хиляди години древните източни лечители – монасите са открили, че за да бъде човек здрав е нужно неговата тежест на лява и дясна половина от тялото да бъде балансирана. Още тогава са знаели, че човешкото тяло има природосъобразни равнини и ъгли, които трябва да бъдат равномерно балансирани, за да не бъде човек изкривен и болен. Според Юмейхо, центъра на тежестта, който е изключително важен за всеки, се намира в лумбалния дял (кръста) и е точката, където се съединяват гръбначния стълб и таза. Когато центъра на тежестта е изнесен повече в едната страна, се изкривява таза и се натоварва единият крак повече от другия.

Това е една от основните причини за последващите неразположения в тялото на човек. Когато таза е изкривен се образува наличие на неестественото положение на хълбочните кости. Вследствие на това, гръбначния стълб се опитва да компенсира тежестта на горната част на тялото.

 Именно тези са първопричините за най-често срещаните:

 • сколиоза
 • лордоза
 • кифоза
 • коксартроза
 • протрузии
 • гонартроза
 • дискови хернии и протрузии

В следствие на подобни изкривявания и напрежения е изключително важно да забележим навреме реакциите, усещанията и последствията върху тялото и неговата мобилност. А те са:

 • Промяна на ъглите на всички стави в тялото, които водят до тяхното блокиране и неправилно функциониране, защото триенето или износването на ставите се повишава много. По този начин ставите в тялото, които са отговорни и основни за движението, остаряват бързо.
 • Ошипяване във врата и други отдели на гръбначния стълб, който реално представлява процес на образуване на структури от отделеният микро „прах“ от триенето на ставите и натрупването му по ъглите на прешлените или други костни образувания, а това води до ограничаване на движенията и е съпроводено от голяма болка. Това са основните причини за главобол и по-бързо амортизиране на мозъчните функции.
 • Всякакви заболявания на кости, стави и различни изменения на опорно-двигателния апарат при човека.
 • Неправилно натоварване на мускулните групи, сухожилия и тъкани, което води много често до схващания и болка.
 • Болки в колянните стави, късането на връзки и сухожилия.
 • Коксартроза и в следствие на нея смяната на тазобедрените стави.

Когато има изкривявания в човешкото тяло, движенията, както в натовареното ежедневие, така и работа,  така също и за активно практикуващи спорт, допълнително създават предпоставки за травми на тялото.  Това се отнася и за професии, които имат специфична позиция на работа, като „работа на бюро“ и в последно време „homework“, допълнително улесняват изкривяванията на тялото.  Последствията от заседналото ежедневие не са здравословни.

Именно изкривяванията образуват напрежения и блокажи. Тези състояния в комбинация с ежедневния стрес, претоварват тялото и ума на човек. Това е една от причините хората много често да се разболяват.

Нито кръвоносната система, нито лимфната система, както и останали системи в него функционират нормално.  Трябва да вземем под внимание факта, че когато гръбначният стълб е изкривен, лявата и дясната страна на горната част на тялото се инервира и кръвоснабдява различно. Това е основната предпоставка за заболяванията на вътрешните органи.

 • Похвати и техники на Юмейхо

 За да се премахнат всички напрежения, блокажи, както и схващания,  се използват комплексно редица източни прецизни и типично японски техники като :

 • притискащзомесващи
 • издърпващи
 • отпускащи
 • наместващи
 • изправящи
 • изтеглящи
 • усукващи

 Много важна част от терапията е загряването на мускулите и подготвянето на тъканите, сухожилията и фасциите, за да могат безболезнено да се изпълняват техниките.

Как лекува и възстановява Юмейхо?  

„Всичко започва и свършва в гръбначният стълб“, е казал д-р Хипократ.

В днешно време Юмейхо е най-правилната и силно въздействаща, природосъобразна терапия за възстановяване на гръбначния стълб.

Представете себе си като едно кълбо от нерви, стрес и напрежение. Със своята типична последователност на похвати, Юмейхо изправя всички изкривявания, освобождава всякакви напрежения и премахва блокажите в тялото ви. След това тялото започва да функционира правилно във всички аспекти. Урегулират се хипер и хипо функции на органи и системи. Нормализират се централна и вегетативна нервна система. Когато се премахнат блокажите в областта на врата, мозъка на човек се оросява и инервира правилно. Вие се успокоявате и отпускате.

При какви състояния и болести  въздейства терапията ЮМЕЙХО? 

Юмейхо помага, лекува и възстановява косвено или директно абсолютно всякакви болестни състояния на човешкия организъм. Това е така, защото най-голямото въздействие на тази мануална терапия е най-вече върху гръбначния стълб, таза и целия опорно-двигателен апарат.

Известни са над 200 болести и състояния, които Юмейхо лекува или подпомага възстановяването им. Най-важните и основни са:

 • Коригира изкривяванията на тазът и сакроилиачните стави.
 • Облекчава и премахва болки в гръбначния стълб, коленете и врата.
 • Възстановява правилната симетрия на човешкото тяло.
 • Подобрява и активизира кръвоснабдяването в цялото тяло.
 • Премахва  стреса чрез физическо и емоционално отпускане.
 • Отстраняване на застойни явления и подпомага регулирането на теглото.
 • Повишава еластичността на връзките, сухожилията и фасциите.
 • Подобрява тонуса на мускулите и подвижността на ставите. Стимулира възпроизвеждането на колаген в тях.
 • Отстранява умората и въздейства тонизиращо в следващите дни след терапията.
 • Хармонизира и възстановява баланса в целия организъм.

При кои болести помага ЮМЕЙХО масажа? 

 Дископатии, дискови хернии, шипове, гръбначни и тазови изкривявания, костно-ставната симетрия, коксартроза, гонартроза, плексити, радикулити, лумбалгии, ишиасни болки, главоболие, мигрена, безсъние, полова слабост и безплодие, сърдечна и страхова невроза, паник атаки, мускулен дисбаланс, емоционален дисбаланс, повишаване на имунитета, намаляване на наднорменото тегло, много добър възстановителен ефект след бременност и раждане, психическа адаптация при деца в ранна възраст и подрастващи, успокоява нервната система и т.н.

Как се прилага терапията Юмейхо от Мастър Росен Михайлов в Чакра. 

Mаster Росен Михайлов е известен в България, като холистичен терапевт с богат опит, придобит на изток. Подходът му е абсолютно еднакъв с всеки източен лечител. Когато дойдете при него, ще ви посрещне с усмивка. Внимателно и грижовно ще ви обърне внимание. За него като юмейхо-терапевт най-важни са  причините, които са довели до вашето състояние. Съобразявайки се с тях, той подхожда внимателно и индивидуално към всеки един клиент.

Първо ще ви направи диагностика за изкривявания в тялото, после ще ви приложи терапията без да ви боли и накрая ще се почувствате като преродени, олекотени и гъвкави. Буквално усещането е за виталност на тялото.

 Ще ви посъветва професионално за домашни грижи, ще ви даде правилни съвети, може да ви препоръча билки, натурални добавки или етерични масла, които ще са подходящи за вас и са ви нужни, ако е необходимо.

Има ли противопоказания при юмейхо терапията. Боли ли?

Юмейхо няма никакви противопоказания за въздействие върху човешкото тяло. Многократно е изследвано от медицината като методика. Изпукванията по време на юмейхо не болят. Напротив, още на момента се усеща облекчение на напрежението там, където се изпълняват. Изпукването означава премахване на напрежение от ставите и допринася за изключително важно смазване при тях. Дори и вие сами, когато се движите често се случва да изпуквате. Това най-често са показатели за сухота в тялото, липса на колаген или напрегнато състояние поради липса за здравословни достатъчни и правилни движения. Важно е да се изпълнява Юмейхо от добър, опитен, квалифициран юмейхоист.

Как се чувстваш след юмейхо и какви са реакциите от терапията?

Много често след Юмейхо и най-вече в следващите 24 часа, евентуално можете да почувствате леки странни усещания в мускулите и по тялото, както и лека мускулна треска. Това са нормални реакции на тялото. Разбира се, тези усещания се получават в тяло, на което отдавна не му е правен масаж или мануална терапия. Реакциите са такива поради 2 причини:

 • На първо място при мануална терапия мускулите се загряват, притискат и стимулират така, че отделят насъбралата се киселина в мускулните влакна, както и токсини в междуклетъчната течност , от където с помощта на лимфната система се изхвърлят от тялото. Изключително здравословно е тази киселина да бъде премахната, но самото й отделяне е свързано с много лека болка. Именно заради това,  по-лесно освобождаване и прочистване на тялото, се препоръчва след терапия да пиете повече вода.
 •  След терапия Юмейхо, тялото се изправя и започват да се използват по изостаналите в следствие на изкривяванията мускули , сухожилия и тъкани.

Колко терапии са нужни като превенция или за изправяне на изкривено тяло или премахване болки в гърба?

Като превенция 

Всички хора са различни. Натоварването и стресирането при тях също зависи от различни фактори, но най-често от: физическо и психическо натоварване, начин на живот и работа, позиция на работното място,  спорт, възраст, пол. В зависимост от натоварването нашият терапевт ще ви посъветва за интензивността на посещения. При някои хора е нужно да идват 1 път на седмица, а при други на всеки 2 седмици или пък по-рядко.

Като лечение или възстановителна програма

Всеки път се радваме самите ние , когато виждаме как ЮМЕЙХО лекува различни здравословни състояния, на които конвенционалната медицина не може да помогне. Една терапия помага много, но за да има хубав и пълен ефект, при определени изкривявания или пък болестни състояния, е нужно да се направи програма от 8-10-15 или пък 20 юмейхо терапии. Най-често ефективността от терапията зависи и от домашната грижа, която полагате. Ето и няколко примери каква може да бъде тя: упражнения за разтягане, йога, гимнастика, спорт за укрепване на мускулите и особено на гръбни и коремни. Премахване на някои вредни навици и добиване на нови здравословни , както и отбягване на вредни храни, алкохол, тютюнопушене и др.

Каква е подходящата възраст на човек за юмейхо?

Мануалната техника „Юмейхо” има широко и всеобхватно действие и е подходяща за всички възрастови групи.  Изключително много помага на деца и подрастващи за тяхното правилно израстване. Не се прилага на деца под 6 – 7 годишна възраст. Юмейхо е подходящо за хора, които работят в седнало положение и са предразположени към изкривявания в гръбначния стълб или водят застоял начин на живот с недостатъчна активност.

Съвети на терапевта

 • За терапията е необходимо да сте облечени с леко памучно облекло (тениска, клин или спортен панталон, чорапи), заради типичните мануални похвати, които се използват.
 • Винаги след терапия пийте повече вода. По този начин се прочиствате от токсини. 
 • Най-добре се практикува спорт няколко часа след юмейхо. Тогава вие сте изправени и без изкривявания. Ще се чувствате прекрасно, движейки се.
 • След терапия пийте противовъзпалителна натурална напитка . Най-често тя е на основата на куркума и някакви активатори за усвояването и от тялото като джинджифил, ашваганда, кокосово мляко и т.н.
 • Ако искате бързи резултати с Юмейхо , подкрепете себе си с правилни физически упражнения като : йога, фитнес и разтягане след него, плуване (но естествени води, а не във вода пълна с химикали), гимнастика и други.
 • В случай, че започнете Юмейхо профилактика или лечение, придържайте се към процедурите системно и без прекъсвания до постигане на траен успех, които са определени от вашият терапевт.  Спазвайте вашите резервирани дни и часове защото те са съобразени с вашето здраве и състояние.

терапевт: Росен Михайлов

Post navigation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Резервация