МАСАЖ ЗА БРЕМЕННИ

дек.

Разбираемо е старанието и притеснението на всяка бъдеща майка за нейните усилия към най-важните моменти за животът и като: забременяване, период на бременност, раждане и възстановяване. Не е тайна обаче,че в интернет пространството има много информация, но също и дезинформация. Тук ще обърнем специално внимание на масажът за бременни и неговото въздействие в качеството ни на професионалисти. Бихме искали като холистични и източни терапевти да Ви дадем реални, фактологически и правилни съвети за да се чувствате добре Вие и бъдещото Ви дете. Ще отговорим на най-важните въпроси и ще развенчаем някои митове за това “как стоят нещата и кое е правилно и кое не“. Мненията, които споделяме са съобразени според нашия професионален опит и реални наблюдения от практиката върху състоянията на наши бременни клиентки, за които сме се грижили през цялата бременност и с наша помощ са възстановили физическото си състояние след раждане бързо и здравословно.

По време на бременността а и след раждане, женското тяло преминава през множество изпитания, които са еднакво стресиращи както за физиката и психиката, така и за духа. Тялото на майката бързо се адаптира към нарастващото дете в нея и в следствие на това то претърпява много физиологически изменения. В резултат на липсата на възстановяване или неправилни действия, има вероятност да се образуват доживотни травми за майката както и детето. Масажът за бременни не е просто „удоволствие“, той е здравословна необходимост и е изключително важен.

Често задаваните въпроси и притеснения:

– Съвет от близки: „Никога не се масажирай, не давай на никой да те пипа, защото е вредно и опасно“. Това е мит или по-скоро народопсихология и е лишена от знания и логика. Напротив – най-добрият метод за възстановяване на тялото от умора и тежест, болки в мускулите и най-вече таза, болки в гръбначният стълб и успокояване на нервната система, хармонизиране на всички останали системи в тялото както на бъдещата майка, така и на зависещото от нейното здраве дете в нея е масажът. Наблюденията ни върху бременни, които са се грижили за себе си посредством масажи са повече от явни. Тези, които редовно си правят процедури, когато бяха трудно подвижни и със отслабена мускулатура бяха по-спокойни, уверени, видимо без оттоци в краката, без болки в таза и напрежения в гърба, сънят им беше спокоен и раждането по естествен път протичаше много по-леко и безболезнено. Болките в ходилата ги нямаше както и по целите крака в следствие на тежестта на плодът и изкривяване на линиите в таза и тазобедрените стави и най-вече в зоните на седалищните мускули.
Възстановяването за майката след раждане и особено в областта на гръбначният стълб и ломбалният дял ( кръста) и таза са изключително важни за нейното здравословно състояние. По време на раждане връзките на тазовите кости се умекотяват и таза се отпуска , за да може „родилният канал“ да придобие размери 17-19см., в следствие на което тазът се възстановява до 40тият ден след раждане. Факт: 95% от жените страдащи от болки в кръста, протрузии, дискови хернии и т.н. , са в следствие на неправилно възстановяване по време на бременност и най-вече периода след раждане.

– Кога е най-правилно и подходящо и неподходящо време за масаж? – Препоръчително е до третия месец да не се правят масажи поради засилване на кръвообращението в малкия таз. Ако бременната има проблеми със задържането на плода, масажът също не се препоръчва. След третия месец, при нормално протичаща бременност, когато вече плодът е добре прикрепен към матката, се препоръчват масажите и те са много важни за здравето на майката и детето.

– Опасен ли е масажът за бременни за плодът и бременната? – Масажът за бременни не само не е опасен, ами е най-полезната терапия за бременни и поддържането на нейното добро физическо и психическо състояние. В случаят нашият квалифициран терапевт подхожда индивидуално и с внимание съобразявайки състоянието на пациентката.

Факт: Терапевтът, който прави масаж на бременна не масажира ходила, длани или общо казано, зоните с енергийни точки(според източните медицини), защото при стимулация на някой от тях може да доведе до дискомфорт на майката и детето. Позицията на тялото по време на масаж е съобразена изцяло със състоянието на бременната. Тя е или в седнало положение или в легнало-настрани и уплътнено с възглавници между краката или под ръцете за повече удобство. Масажните движения са плавни и с лек – регулярен натиск.

Съвети от нашият терапевт:

-Ако искате да сте здрави и спокойни по време на бременност и след раждането и да се възстановите правилно, се посъветвайте със специалист. Обадете ни се и ще ви помогнем с правилни съвети.

-Движете се нормално през цялата бременност. Правете си масажи , защото те са най-правилните възстановяващи процедури. Правете редовно гимнастика или йога за бременни. Постарайте се да се храните умерено.

-След раждане се постарайте да не носите детето си в „кенгуру“ или други приспособления на гърба или отпред. Това може да увреди трайно гръбначният ви стълб. Най-добре е да го бутате или дърпате в специални колички.

Резултати от масажа по време на бременност и терапии след раждане за възстановяване:

По време на бременност:

Успокоявате нервната система. По време на масажа Вие отделяте ендорфини от мозъка и ще се почувствате отпочинала и щастлива. Не забравяйте ,че както се чувствате вие, така се чувства и детето вътре във вас. Стимулирате лимфната система и по този начин прочиствате тялото си от токсини. Намалявате оттоците по краката и тялото. Релаксирате напрегнатите зони и мускули, които не можете активно да използвате в следствие на обездвижване. Въздействате прекрасно на цялата кръвоносна система, като по този начин подпомагате доставката на кислород и хранителни вещества до плода. Кожата става еластична, мека и гладка. Използват се натурални масла, които подхранват кожата и я предпазват от появата на стрии. Спокойно можете да се консултирате с терапевта ни за допълнителни натурални кремове за подобряване на еластичността и избягване на стрии. По този начин ще подготвите кожата за по-лесното и възстановяване след раждане. Нормализирате функцията на жлезите с вътрешна секреция, което води до хормонален баланс.

След раждане:

Най-важният момент за здравето на майката е възстановяването и след раждане от физическа и естетична гледна точка.
Изключително подходяща терапия за възстановяване на тазът, гръбначният стълб и натоварени стави по време на бременност е мануалната японска терапия – ЮМЕЙХО, която владеем добре и също се предлага при нас в център Чакра.
Също така се предлагат и козметични процедури за тялото за отслабване и стягане на увисналата кожа в областта на корема и бедрата, в които се използват изключително качествени натурални козметични продукти и резултатите са бързи и видими.

Доверете се на Чакра и нашият терапевт , който има изключително добър опит и е специалист. Заповядайте.

Терапевт – Росен Михайлов 

Post navigation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Резервация