ПРЕДПАЗВАНЕ НА КОЖАТА ОТ МАСКИТЕ ПОРАДИ КОВИД СИТУАЦИЯТА

фев.

Непрекъснатото използване на маски и хидроалкохолен гел, наред с други мерки за защита срещу covid-19, увеличава дерматологичните състояния като дерматит или акне. „За да се предотвратят кожни проблеми, препоръчително е лицето да се почисти и хидратира преди и след прилагането на маската, както и да се използват овлажняващи продукти за ръце.

Мерките за превенция, за да се избегне разпространението на covid-19, като използването на маски, ръкавици и хидроалкохолен гел и честото миене на ръцете със сапун са станали част от нашето ежедневие. Експертите обаче предупреждават, че широкото му приложение увеличава появата и влошаването на различни кожни проблеми сред населението.

По-конкретно, „дразнещият контактен дерматит, особено на ръцете, е една от най-честите промени, но заболявания като акне също се влошават. розацея, себореен дерматит или атопичен дерматит ”.

Тъй като кожата и лигавиците действат като първа линия на защита срещу външни агенти, от съществено значение е да се опитаме да запазим тази бариера възможно най-непокътната, за да продължи да изпълнява функцията си правилно, както и да лекуваме рано промените, които могат да се появят.

Дразнене и сухота на гърба на ръцете

Кожата на ръцете е една от тези, които страдат най-много, тъй като многократната употреба на детергенти и дразнители, като тези в хидроалкохолни сапуни и гелове, променя липидния слой на кожата. Това причинява дразнене, сухота и дори лющене, особено на гърба на ръцете.

За да предотврати тези проблеми, се използват хидроалкохолни гелове, които, ако е възможно, включват овлажняващи съставки в състава си. А що се отнася до сапуните за ръце, изберете тези, които не са прекалено обезмасляващи и спазват pH на кожата ”.

Ако поради работни причини сме длъжни да носим ръкавици, експертът препоръчва да ги сменяте често и да избягвате да ги поставяте на мокри ръце с овлажняващи, успокояващи и възстановяващи компоненти.
Микросреда под маската

Промените, които използването на маската генерира в кожата на лицето, съставляват другото голямо бойно поле. От една страна, влагата, която се натрупва от дишането и изпотяването на кожата, заедно с повишаването на температурата, което се случва, създава микросреда, която благоприятства разпространението на бактерии, разширява порите и увеличава загубата на вода от кожата ни. От друга страна, ако маската е прекалено стегната, тя може да окаже прекомерен натиск върху кожата или, ако е разхлабена и когато се движите, може да причини нараняване от триене. Следователно, “продължителната употреба на маската може да причини изтриване, да предизвика алергия към някой от нейните материали или да влоши предишни кожни проблеми, като сухота, себореен дерматит, розацея.

За да се предотвратят горепосочените проблеми, Марияна препоръчва „да включим в нашите рутинни предпазни мерки като почистване и хидратиране на кожата на лицето преди поставяне и след премахване на маската, както и избягване на грим, доколкото е възможно. А тези, които имат предишни дерматологични патологии като акне, трябва стриктно да се съобразяват с техните процедури и лечения.

Десет съвета за предотвратяване на кожни заболявания по време на covid-19:

  • Почистете и хидратирайте лицето си добре преди и след използване на маската. Измийте лицето си с хладка вода и меки почистващи сапуни без аромати, избягвайки потенциално дразнещи вещества. След това нанесете овлажняващ крем, за да възстановите компонентите и водата, от които се нуждае кожата, подходящи за вашия тип кожа и възраст.
  • Хората, които имат предишни дерматологични патологии, като акне, трябва да полагат много по-цялостни грижи за кожата си и да следват стриктно ежедневните си грижи и процедури.
  • Избягвайте да носите грим. Това увеличава ефекта на запушването и замърсяването на порите на епидермиса. Ако това не е възможно, заложете на фон дьо тен с флуидна текстура.
  • Не забравяйте да се предпазите от слънцето. Маската не предпазва от слънчевите лъчи, затова е важно, преди да излезете навън, да нанесете слънцезащитен крем, който е подходящ за вашия тип кожа и обстоятелствата на излагане. Не забравяйте, че фотозащитата е от съществено значение през цялата година, не само през лятото.
  • Обърнете внимание на материала на маската. Ако определен вид маска причинява проблеми с кожата, опитайте друга, направена от различен естествен материал- лен, коприна. Също така може да бъде от полза да промените модела или марката маска в рамките на нивото на защита, препоръчано от властите, да опитате да поддържате или търкате в различни области и по този начин да избегнете появата на наранявания.
  • Ако видите, че кожата ви започва да дразни, защитете се от триене с бариерен крем или стик. Нанесете тези видове продукти няколко минути преди да сложите маската върху местата, където тя ви търка или притиска, като ушите, носа или бузите. В случай, че трябва да прекарате много часове с маска, можете също да поставите превръзки в зоните на натиск, което ще помогне да се сведе до минимум увреждането на кожата.
  • Мийте ръцете си със сапун и вода често и достатъчно дълго. Правилната хигиена на ръцете е основна мярка за профилактика на инфекции като covid-19. Сапунът не трябва да е прекалено обезмасляващ и трябва да спазва рН на кожата. Когато приключите, изсушете ръцете си много добре, за да не останат следи от влага между пръстите ви.
  • Имайте навика да използвате хидроалкохолни гелове или разтвори. Използвайте ги, особено когато нямате достъп до вода и сапун, въпреки че не е препоръчително да злоупотребявате с тях. Нанесете продукта и разтрийте ръцете си, за да го разнесете добре по кожата и изчакайте да изсъхне, преди да докоснете други предмети или повърхности.
  • Овлажнявайте ръцете си редовно. За целта използвайте колкото е възможно по-често кремове за ръце, които съдържат овлажняващи, успокояващи и възстановяващи компоненти. Не забравяйте да ги прилагате и преди да заспите.

Post navigation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Резервация