КАК ЗАМЪРСЯВАНЕТО ВЛИЯЕ ВЪРХУ СЪСТОЯНИЕТО НА КОЖАТА?

фев.

Можем да потвърдим, че замърсяването ускорява преждевременното стареене на кожата. Многобройни изследвания потвърждават, че този фактор на околната среда причинява оксидативен стрес, който води до различни видими признаци на стареене на кожата:

  • Намалява антиоксидантната защита на кожата (витамини С и Е)
  • Увеличава излишния себум или, напротив, причинява сухота на кожата
  • Влияе на по-висока честота на кожни заболявания като дерматит, псориазис и др.
  • Благоприятства увеличаването на изразителните линии, бръчките и загубата на стегнатост

Важно е да се подчертае, че всеки ден сме изложени на много замърсители, които действат синергично, като заедно са по-вредни от всеки поотделно. От тези агенти озонът, открит на земната повърхност, е един от най-вредните атмосферни замърсители и един от най-големите притеснения в Европа поради увеличаването му през последните години. Следователно проучванията се фокусират главно върху този замърсител.

Освен кожата, кои други органи са засегнати?

Замърсяването засяга нашето тяло в световен мащаб и могат да възникнат множество патологии, особено на сърдечно-съдово и белодробно ниво, както и на ниво кожа. Това зависи от степента, до която сме изложени и какви замърсители ни заобикалят.
Доказано е, че замърсяването увеличава броя на случаите на хоспитализация за сърдечно-съдови заболявания и белодробната функция е намалена до нива, подобни на тези, наблюдавани в случаите на пневмония и други белодробни заболявания.
Ефектите могат да възникнат както веднага, така и в дългосрочен план. Броят на посещенията в спешното отделение за кожни заболявания е пряко свързан с нивата на озон във въздуха, което води до увеличаване на случаите на уртикария, сърбеж, дерматит, екзема и други кожни патологии, когато концентрацията на озон в околната среда е била по-висока.
В дългосрочен план виждаме повече признаци на преждевременно стареене на кожата; най-вредните агенти на околната среда са слънцето и озонът и епидемиологични проучвания показват, че озонът засилва признаците на фотостареене произведени от излагане на слънце (UVA, UVB, IRA), произвеждащи до 22% повече хиперпигментация, както и по-дълбоки бръчки и по-голяма загуба на стегнатост.

Засяга повече мъжете или жените?

Полът не е релевантен фактор за определяне на това как замърсяването влияе върху здравето. Вижда се, че замърсяването оказва въздействие върху здравето както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, въпреки че засяга по-тежко хората, които вече страдат от заболяване, както и хората, принадлежащи към ниска социална прослойка, които имат по-лоши хигиенни условия.

Животът в големите градове затруднява да не сме в контакт със замърсяването, но какви оръжия имаме на козметично ниво, за да смекчим неговите ефекти?
От друга страна, също така е забелязано, че както слънцето, така и озонът в изолация, са способни да намалят нивата на витамин Е в кожата и следователно да намалят антиоксидантната защита на кожата; но заедно, озонът и слънцето, намаляват запасите от витамин Е три пъти повече, отколкото само озонът. Антиоксидантите са способни да попълнят кожните антиоксиданти, изчерпани от тези агенти, което прави кожата по-защитена от оксидативен стрес.
Препоръчваме двойна защита срещу стареене в околната среда. Комбинацията от нашите антиоксиданти (защита срещу слънце и замърсяване) заедно с нашите широкоспектърни фотопротектори (защита срещу UVA / UVB лъчение), предпазва кожата от окисляване и увреждане на околната среда, като избягва образуването на фини линии , бръчки, петна и др.

Post navigation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Резервация